Rigid Tüp Endoskopları ile Esnek Tüp Endoskopları Arasındaki Farklar

Rigid Tüp Endoskopları ile Esnek Tüp Endoskopları Arasındaki Farklar

3 Mart 2023

1. Sert tüp endoskopların ve esnek tüp endoskopların görünümü ve şekli farklıdır

Sert tüp endoskop: Ayna gövdesinin ana gövdesi bükülemez veya bükülemez ve gövdeye giren sert tüp endoskopun derinliği ve mesafesi, esnek tüp endoskopunkinden çok daha düşüktür.

Esnek tüp endoskop: yumuşak ve esnek gövdeli ilk kavite aynası standardı.

2. Sert tüp endoskopların ve esnek tüp endoskopların iç yapısı farklıdır

Sert tüp endoskop: Yapısına göre, düz çubuk ayrılmaz tüp endoskop, düz çubuk ayrılabilir tüp endoskop, kavisli tüp ayrılmaz tüp endoskop ve kavisli tüp ayrılabilir tüp endoskop dört kategoriye ayrılabilir. Çeşitli rijit endoskop yapıları genellikle bir dış skop tüpü (veya kılıfı), bir skop gövdesi, bir ışık kılavuz huzmesi arabirimi, bir göz ucu başlığı ve bir görüntüleme arabirimi parçasını içerir.

Esnek tüp endoskopların aksine, bazı sert tüp endoskoplarda laparoskopi, torakoskopi, mediastinoskopi, artroskopi vb. gibi alet ve su gazı kanalları yoktur. Her türlü ameliyat aletinin, izleme altında ameliyatı tamamlamak için başka bir kesiden vücut boşluğuna girmesi gerekir. ve sert endoskopun işbirliği.

Esnek tüp endoskop: genellikle aşağıdaki temel yapıları içerir: bir ön uç, bir bükme parçası, bir yerleştirme tüpü, bir manipülasyon parçası, bir göz alma parçası ve bir görüntüleme arabirimi parçası. Ön uç kısım rijit bir parçadır ve uç yüzey, sırasıyla su temini ve hava temini için bir çıkış deliği, biyopsi pensi için bir çıkış deliği, bir objektif lens ve bir ışık olan çok sayıda boşluk ve pencere yüzeyi ile donatılmıştır. kılavuz penceresi.

Su ve hava beslemesi ortak bir çıkıştır. Gaz enjekte edildiğinde, boşluğu genişletmek için gaz bu delikten insan vücudunun boşluğuna girer; Su enjekte edildiğinde, objektif lens yüzeyini ve cerrahi görüş alanını yıkamak için su bu delikten çıkar, böylece görüş alanı temiz tutulur. Negatif basınçlı aspirasyon ve biyopsi pensinin çıkış deliği aynı memedir. Boşlukta çok fazla sıvı gözlemi engellediğinde, emme düğmesine basın ve sıvı bu delikten emme şişesine emilebilir. Biyopsi forsepsleri ve diğer terapötik aletler de bu delikten vücut boşluğuna girer.

Bükülme kısmı, ön uç ile yerleştirme borusu arasında yer alır ve sarmal bir boru oluşturmak için birçok halka şeklinde parçadan oluşur ve bitişik halka şeklindeki parçaların her bir çifti her yöne hareket edebilir. Giriş borusu aynı zamanda ayna gövdesi veya hortum kısmı olarak da adlandırılır ve içi her türlü boru ve tellerden oluşur. Çalıştırma bölümü açı kontrol düğmesini, emme valfi düğmesini, su ve hava besleme düğmesini ve biyopsi tüpü açıklığını içerir. Operatör, endoskopi ve tedaviyi tamamlamak için burada çeşitli düğmeleri çalıştırabilir.

3. Sert tüp endoskopların ve esnek tüp endoskopların uygulama yöntemleri farklıdır.

Sert tüp endoskop: Esas olarak insan vücudunun steril dokularına ve organlarına girer veya insan vücudunun steril odasına laparoskop, torakoskop, artroskop, intervertebral disk aynası, ventriküloskop vb.

Esnek tüp endoskop: Esas olarak insan vücudunun doğal açıklıkları yoluyla muayene, teşhis ve tedaviyi tamamlar. Gastroskop, kolonoskopi, laringoskop, bronkoskop, vb. Gibi esas olarak insan vücuduna insan sindirim sistemi, solunum yolu ve idrar yolu yoluyla girer.

Histeroskopi, sistoskopi ve kolonoskopinin tümü esnek ve sert skoplara sahiptir.