Sert ve Esnek Endoskoplar

Sert ve Esnek Endoskoplar

7 Mart 2023

Sert Teleskoplar

Vücut içindeki hastalıklı bir bölgenin doğrudan görüntülenmesi, doğal bir delikten veya derideki küçük bir kesiden geçirilen bir teleskop veya tüp kullanılarak elde edilebilir. Bu, bir dizi mercek kullanılarak sert olabilir veya aydınlatıcı ışığı iletmek ve görüntüyü göz merceğine iletmek için optik lifler kullanılarak esnek olabilir.

Endoskopta genellikle elektrocerrahi probları veya manipüle etme, tutma veya ezme forsepsleri gibi ameliyat aletlerinin içinden geçebileceği bir veya daha fazla ekstra kanal bulunur. Bu kanallar aynı zamanda sıvıları veya gazı iletmek, emme sağlamak veya örnekleme kateterlerini veya lazer ışık borularını geçmek için kullanılabilir.

Sert endoskopik prosedürler

Genel olarak, bu prosedürler sadece gırtlağın dikey bir eksen boyunca gözlemlenmesine izin verir. Bunun tanı, hastalıkların fizyopatolojik yorumu, tedavisi ve takibi ile ilgili sınırlamaları vardır.

Laringeal mikroanatomi üzerine yapılan araştırma çalışmaları, patolojinin değerlendirilmesini geliştirmek için larinksin farklı perspektiflerde değerlendirilmesi ihtiyacını güçlendirmektedir. Bu, geleneksel endotrakeal entübasyonla gerçekleştirilen mikrolaringoskopi sırasında farklı görüş açılarına (0º, 30º, 70º ve 120º) sahip sert endoskopların sistematik kullanımına yol açtı.

Mikrolaringeal Cerrahi (REMS) ile ilişkili Rijit Endoskopi, endolarenks değerlendirme yeteneğini önemli ölçüde artırır, geleneksel olarak keşfedilmesi zor olan bölgelerde bile yüksek kaliteli görüntüleme sunar: vokal kordun alt yüzeyi ve serbest sınırı, anterior komissür, ventrikül ve subglottis .

Esnek kapsamlar

Esnek endoskoplar söz konusu olduğunda çalıştırma kolu, ucu gereken alana yönlendirmek için kontroller de içerebilir.

Vücudun endoskopik görüntüleme veya tedavi için erişilemeyen neredeyse hiçbir yeri yoktur ve tipik yerler arasında kulak, boğaz, idrar yolu, akciğerler, bağırsaklar ve karın boşluğu bulunur.

Kapsam Prosedürleri

Kolposkopi

Bu, serviks, vajina ve/veya vulvayı mikroskopla görüntülemenin bir yoludur.

Mikroskop senin içine girmez. Doktor, mikroskop ve özel bir yıkama solüsyonu (zayıf sirke) kullanarak herhangi bir anormal hücre tespit edebilir. Bu muayeneye kolposkopi denir.

Laparoskopi

Laparoskopi, bir laparoskop kullanılarak periton boşluğunun, yumurtalıkların, tüplerin dışının ve uterusun doğrudan görüntülenmesidir. Laparoskop, karın içine ışık getiren fiber optik sistemli minyatür bir teleskopa benzeyen bir alettir. Yaklaşık bir dolmakalem kadar büyük ve iki katı uzunluğunda.

Ameliyat sırasında rahmi hareket ettirecek bir alet vajinaya yerleştirilecektir. Göbeğin hemen altından girilen özel bir iğne ile karın içine karbondioksit (CO2) verilir. Bu gaz karın boşluğu içindeki organları ayırmaya yardımcı olur ve laparoskopi sırasında doktorun üreme organlarını görmesini kolaylaştırır. İşlemin sonunda gaz çıkarılır.

Mikrolaparoskopi

Bu, normalden çok daha küçük teleskoplar ve aletler kullanan yeni bir minimal invaziv teşhis cerrahi prosedürüdür. Bu işlem duruma uygunsa daha küçük kesiler yapılarak ameliyat sonrası karın hassasiyeti azaltılabilir.

Endoskopi

Endoskopi, doktorun endoskop adı verilen esnek bir aletle gastrointestinal sisteme bakmasını sağlayan tıbbi bir prosedürdür. Endoskopik prosedürler, rahatsızlıkları teşhis etmek, kolorektal kanser gibi hastalıkları taramak, yabancı cisimleri çıkarmak ve GI yolu, safra kanalı ve pankreasın birçok hastalık ve durumunu tedavi etmek için kullanılır.

Kolonoskopi

Kolonoskopi, doktorun anüse parmak kalınlığında esnek bir tüp sokarak ve bunu rektum ve kolona yavaşça ilerleterek kolonun (kalın bağırsak) astarını anormallikler açısından incelemesini sağlar.

Genel olarak hazırlık, ya büyük miktarda özel bir temizleme solüsyonunun tüketilmesinden ya da berrak sıvılardan ve özel oral laksatiflerden oluşur. Prosedürün doğru ve eksiksiz olması için kolonun tamamen temiz olması gerekir. Kolonoskopi iyi tolere edilir ve nadiren fazla ağrıya neden olur. İşlem sırasında hasta baskı, şişkinlik veya kramp hissedebilir. Hastayı rahatlatmaya yardımcı olmak ve dolayısıyla herhangi bir rahatsızlığı daha iyi tolere etmek için bir sakinleştirici verilebilir. Prosedürün kendisi genellikle 15 ila 60 dakika sürer.

Doktor bir alanın daha fazla değerlendirilmesi gerektiğini düşünürse, analiz edilmek üzere bir biyopsi (kolon astarından bir örnek) elde etmek için kolonoskoptan bir alet geçirebilir. Biyopsiler birçok durumu tanımlamak için kullanılır ve doktor kanserden şüphelenmese bile biyopsi isteyebilir. Kanama bölgelerini belirlemek için kolonoskopi yapılıyorsa, doktor ilaç enjekte ederek veya pıhtılaşma (ısıl işlemle kanayan damarları kapatma) yoluyla kolonoskop yoluyla kanamayı kontrol edebilir. Doktor ayrıca kolonoskopi sırasında polipler bulabilir ve büyük olasılıkla bunları muayene sırasında çıkaracaktır. Bu işlemler genellikle herhangi bir ağrıya neden olmaz.

Polipler, kolon astarında genellikle iyi huylu (kanserli olmayan) anormal büyümelerdir. Boyutları küçük bir noktadan birkaç inç'e kadar değişir. Doktor, iyi huylu bir polipi kötü huylu (kanserli) bir polipten her zaman dış görünümüne göre ayırt edemez, bu nedenle çıkarılmış polipleri analiz için gönderebilir. Kanser poliplerde başladığından, poliplerin çıkarılması kolorektal kanseri önlemenin önemli bir yoludur. Doktor, minik polipleri fulgurasyon (yakma) yoluyla veya tuzak adı verilen tel halkalarla veya biyopsi aletleriyle çıkararak yok edebilir. Ayrıca “ snare polipektomi” adı verilen bir teknik de kullanabilir." daha büyük polipleri çıkarmak için. Bu teknik, kolonoskoptan bir tel halkanın (snare) geçirilmesini ve bir elektrik akımı kullanılarak polipin bağırsak duvarından çıkarılmasını içerir. Hasta, polipektomi sırasında ağrı hissetmemelidir.

Esnek sigmoidoskopi

Esnek sigmoidoskopi, doktorun rektumun astarını ve kolonun bir kısmını (kalın bağırsak) anüse yaklaşık bir parmak kalınlığında esnek bir tüp sokarak ve bunu rektuma ve kolonun alt kısmına yavaşça ilerleterek incelemesini sağlar.

Genel olarak hazırlık, prosedürden önce bir veya iki lavmandan oluşur ancak laksatifleri veya diyet değişikliklerini de içerebilir. Ancak bazı durumlarda doktor herhangi bir özel hazırlıktan vazgeçmenizi tavsiye edebilir.

Esnek sigmoidoskopi genellikle iyi tolere edilir. İşlem sırasında hasta bir baskı, şişkinlik veya kramp hissi yaşayabilir. Doktor sigmoidoskopu rektum ve kolondan ilerletirken hasta yan yatar. Doktor aleti geri çekerken bağırsağın iç yüzeyini dikkatlice inceleyecektir.

Doktor daha fazla değerlendirilmesi gereken bir alan görürse, analiz edilmek üzere bir biyopsi (kolon astarı örneği) alabilir. Biyopsiler birçok durumu tanımlamak için kullanılır ve kanserden şüphelenmese bile biyopsi isteyebilir.

Doktor polip bulursa, onlardan da biyopsi alabilir. Kolonun astarından büyüme olan poliplerin boyutları ve türleri değişir. "Hiperplastik" olarak bilinen poliplerin çıkarılması gerekmeyebilir, ancak "adenom" olarak bilinen iyi huylu polipler potansiyel olarak kanser öncesidir. Doktor, büyük polipleri veya küçük adenomları çıkarmak için hastadan kolonoskopi (kolonun tam bir muayenesi) yapmasını isteyebilir.

İşlemden sonra, muayene sırasında kolona geçen hava nedeniyle hasta şişkinlik veya hafif kramp hissedebilir. Bu, gazı geçtiklerinde hızla kaybolacaktır. Biyopsiden birkaç gün sonra rektal kanama meydana gelebilir.