Anasayfa

Kurumsal

Qamara Markasının Tarihsel Hikayesi

Qamara Markasının Tarihsel Hikayesi

OPTİĞİN BİR İLİM OLARAK DOĞUŞU

M.S. 9. asırda Basrada dünyaya gelen İbn el-Heysem, evrensel bir bilim adamı olarak, matematik, mekanik, fizik ve astronomi alanlarında bir çok çalışmalar yapmıştır. Ancak 7 ciltten oluşan "Optik Kitabı" kendisini diğer çalışmaların önüne çıkarmıştır. Fizyolojik optiği alanında gerçeğe ve bilime özdeş görme kuramı teorisini ortaya koyarak, modern oftolmoloji de kullanılan, kornea ve retina gibi bir çok teknik terimin kurucusu olmuş ve binoküler görmenin doğru bir temsilini vermiştir.

12. yüzyılda, Avrupada "Optiğin Atası" ve El-Hazen ismi ile anılmaya başlayan İbn el-Heysem, yazdığı "Optik Kitabı" ile ünlü olmuştur. Avrupalılar tarafından "Optik Mücevheri" ismi ile Latince'ye çevirilen kitabı, Avrupa'da optiğin gelişimi üzerinde büyük etkisi oldu. Öyle ki, Avrupalıların optik üzerinde ilk çalışması olan Witelo'nun Perspektifi de, büyük ölçüde İbnü'l-Heysem'in "Optik Kitabı" eserinin revizyonlu ve açıklamalı bir tercümesidir.

İBN EL - HEYSEM VE QAMARA

Aynalar, lens ve görüntü kaydedici olarak pergament kullanan İbn el-Heysem, modern kameranın ilk prototipini ortaya koyarak, onunla opto-geometrik deney ve ölçümler yapmış, çeşitli teknik ve astronomik hesap amaçlı resimler oluşturmuştur. Geliştirmiş olduğu ilk kamera prototipine, "Hucret el-Muzlima (karanlık oda) adını veren İbn el-Heysem, zamanla bu ismi kısa ve öz hale getirmek ister ve gece karanlığında çıkan ayın Arapça olan - قمر (Qamar) isminden esinlenerek, icadına Qamara adını koyar. Öyle ki, başarılı icat ve isim olan İbn el-Heysem'in Qamara'sı modern Camera'nın ismen ve cismen temel kaynağı olmuş.

Kendi araştırmalarını yaparken, bu gerçeğe vakıf olan “Qamara Endoskopi” ekibi, İbn el – Heysem’in başlatmış olduğu araştırmacı ve bilim geleneğini günümüze yansıtarak, onun bulduğu ismi gururla taşıyor.

İbn el-Heysem'in optiğe, matematiğe, fiziğe ve astronomiye katkısı o kadar büyük ki, onun onuruna, 1935'te Uluslararası Astronomi Birliği, aydaki kratere İbn el-Heysem'in "el-Hazen" ismini vererek, insanlık için onun çalışmalarının önemini vurgulamışlardır.

Kendi araştırmalarını yaparken, bu gerçeğe vakıf olan "Qamara Endoskopi" ekibi, İbn el-Heysem'in başlatmış olduğu araştırmacı ve bilimsel geleneğini günümüze yansıtarak, onun bulduğu ismi gururla taşıyor.

ibn-al-haytham